Your browser does not support JavaScript!


Transit SuperVan 4.2 - ett elektriskt monster

Ford Transit är utan tvekan en av de mest igenkännbara modellerna i bilhistorien. Sedan dess debut 1965 har Transit blivit en symbol för tillförlitlighet och mångsidighet inom världen av transportfordon. Men det är inte bara pragmatism som gör denna modell unik. Ford, med sin erfarenhet från motorsport, skapade en extraordinär version av detta fordon - Ford Transit SuperVan. Historien om denna demonstrationsmodell började 1972, vilket du kan läsa mer om här: Ford Transit SuperVan. Tiden står dock inte stilla. Genom åren har Ford Transit genomgått en stor evolution, och liknande öden har också drabbat SuperVan-modellerna. Den senaste utgåvan - Transit SuperVan 4.2 kombinerar teknologiska innovationer med enorm kraft.

Historisk översikt av Ford Transit SuperVan

Den första generationen av Ford Transit SuperVan presenterades på Brands Hatch racingbana 1972. Hjärtat i denna unika maskin var en femliters V8-motor från Ford GT40, som inte bara gav en rekordhög topphastighet på cirka 240 km/h, men också prestanda som möjliggjorde acceleration från noll till 100 km/h på bara 7 sekunder. SuperVan blev snabbt berömd för sina fantastiska förmågor och sportiga utseende, som avslöjade de utvidgade Ford Transit hjulhusen och breda däck.

Under de följande decennierna fortsatte Ford att utveckla SuperVan-konceptet, införde nya tekniker och förbättringar. Ett genombrott kom 2022 när Ford Pro Electric SuperVan 4 presenterades på Goodwood Festival of Speed. Detta fordon, utrustat med fyra elektriska motorer och ett 50 kWh batteri, erbjöd oöverträffad prestanda – acceleration från 0 till 100 km/h på mindre än två sekunder, möjligt genom den enorma kraften på cirka 2000 hk.

Premiär och specifikationer för Transit SuperVan 4.2

Ford Transit SuperVan 4.2, den senaste iterationen av detta elektriska monster, debuterade 2023 under den 101:a upplagan av Pikes Peak-loppet. Denna version var ännu mer avancerad – antalet motorer reducerades till tre, vilket i kombination med nya litium-polymerbatterier från STARD ökade effekten till 1400 hk. SuperVan 4.2 kännetecknades även av en modifierad kaross, som utvecklats baserat på den senaste E-Transit Custom. En viktreduktion på 400 kg och aerodynamiska förbättringar som en enorm bakre spoiler och en ny frontsplitter ökade den aerodynamiska nedkraften till två ton vid en hastighet av 240 km/h. Kom ihåg att delar till Ford Transit finns i vår webbutik.

SuperVans äventyr inom motorsport

Debuten av SuperVan 4.2 vid Pikes Peak International Hill Climb 2023 var inte bara en demonstration av Fords innovation, utan också dess dominans i Pikes Peak Open-klassen, där fordonet, kört av Romain Dumas, tog första platsen. Mindre än två veckor senare deltog SuperVan 4.2 i Thrifty Bathurst 500 på Mount Panorama, där den satte varvrekord för fordon med slutna hjul, elektriska fordon och kommersiella fordon. Dess prestationer i dessa evenemang understryker inte bara Fords tekniska framsteg utan också den framtida riktningen för utveckling av elektriska fordon och den dolda potentialen.


SuperVan 4.2 och framtidens bilism

Ford Transit SuperVan 4.2 fortsätter inte bara arvet från sina föregångare utan bryter också ny mark inom elektrifieringen av sport- och kommersiella fordon. Dess deltagande i tävlingar och de rekord det har satt visar på de elektriska motorernas kapacitet och pekar på den riktning som framtida bilprojekt kan ta – större kraft, bättre effektivitet och mindre miljöpåverkan. Är detta framtiden för bilismen? Kommer elektriska skåpbilar att dominera marknaden för kommersiella fordon? Se till att kolla in delar för kommersiella fordon i vår webbutik.

Sammanfattning: Modern Ford

Transit SuperVan 4.2 är ett uttryck för Fords beslutsamhet att pionjärt använda elektrisk teknik i högpresterande fordon. De banbrytande prestationerna hos denna modell vid prestigefyllda evenemang som Pikes Peak eller Bathurst höjer inte bara varumärkets värde utan inspirerar också hela bilindustrin till ytterligare innovationer. Allt detta gör att Ford Transit SuperVan 4.2 förtjänar att kallas ett elektriskt monster som förändrar bilismens ansikte. Precis som Trateo-delar som finns i vårt sortiment!

- Kraft och innovation: Transit SuperVan 4.2 erbjuder 1400 hk tack vare tre elektriska motorer, vilket gör den till en av de kraftfullaste elektriska fordonen i sin klass.
- Aerodynamik och design: Den modifierade karossen, det enorma bakre vinget och frontsplittern ökar den aerodynamiska nedkraften till två ton vid en hastighet av 240 km/h, vilket säkerställer maximalt grepp i kurvor.
- Rekord och evenemang: SuperVan 4.2 dominerade inte bara Pikes Peak-loppet utan satte också varvrekord på Mount Panorama-banan, vilket visar dess överlägsenhet inom kategorin för elektriska och kommersiella fordon.
- Framtiden för bilismen: SuperVan 4.2:s framgångsrika framträdanden understryker den ökande betydelsen av elektrisk teknik inom motorsport, vilket förutspår en ny era inom bilism som fokuserar på innovation, effektivitet och hållbar utveckling.

Visste du att ... ?

Våra andra bloggartiklar: